De regering stelt een nieuw model voor om de bekostiging van het voortgezet onderwijs te vereenvoudigen. Het voorgestelde model leidt ook tot een forse herverdeling van het geld waardoor scholen in dunbevolkte gebieden minder geld ontvangen.
'Vestigingen dicht'
De provincies Drenthe, Gelderland, Groningen, Limburg, Zeeland en Friesland waarschuwden eerder al in een brief aan de Tweede Kamer dat er te weinig rekening wordt gehouden met de specifieke omstandigheden van krimpregio’s. Nu zegt ook de Overijsselse PvdA dat het nieuwe financieringsmodel "stevige consequenties" kan hebben.
Sommige regio’s gaan er tot 17,5 procent op achteruit, volgens de PvdA. "Mogelijk moeten er zelfs vestigingen van scholen dicht." De partij wil dat Overijssel zich aansluit bij de oproep van de andere provincies om de gevolgen voor de "onevenredig getroffen regio's" af te zwakken.
Minister: 'Geen scholen dicht'
In antwoorden op Kamervragen van PvdA en GroenLinks ontkent minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs vandaag dat vestigingen van scholen zullen sluiten als gevolg van het nieuwe model. Het model leidt volgens de minister slechts tot "beperkte herverdeeleffecten". Of scholen in krimpregio's sluiten, hangt volgens hem af van "de gezamenlijke inspanning van schoolbesturen om goed te anticiperen op leerlingendalingen".
Debat
Overmorgen debatteert de Tweede Kamer over het nieuwe verdeelmodel. De PvdA hoopt dat de Tweede Kamer "dit rampzalige idee van tafel wordt geveegd."