Zonnepanelen, we zien ze al op heel veel plaatsen. En er zullen er nog een heleboel bij moeten komen, willen we in Overijssel milieudoelstellingen halen. Maar waar laten we al die panelen? Er ontstaan steeds meer plannen voor grote zonneparken, bijvoorbeeld op industrieterreinen of weilanden. Maar waarom zouden we die zonnepanelen niet kunnen integreren in fietspaden? Een idee van D66.
Die partij kondigt in haar verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart aan dat er 1100 kilometer aan fietssnelweg door Overijssel moet worden aangelegd. Geen fietspaden van asfalt, maar van zonnepanelen.
Die 1100 kilometer is eigenlijk nog maar een kwart van het totaal aantal kilometers dat D66 de komende jaren in Overijssel wil aanleggen. "Maar laten we de prioriteit leggen bij die 1100", zegt D66-lijsttrekker Wybren Bakker. "Dan zou je ook kunnen nadenken over waar je zonnepanelen op die fietspaden kan leggen."
Zonnepanelen op fietspaden alleen zijn niet dé oplossing voor een duurzame toekomst. De partij wil daarom ook een toename van het aantal zonneakkers in de in de provincie.
De partij houdt vast aan het akkoord dat de provincies met het Rijk hebben gesloten. Daarin staat dat in 2020 6000 MegaWatt windenergie moet worden opgewekt in 2020. D66 vindt dat Provinciale Staten gaan over de plaatsing van windturbines. Overijssel houdt daarbij rekening met de ideeën van omwonenden en initiatiefnemers.
D66 ziet ook kansen voor meer energieopwekking uit biomassa. Voorwaarde is dan wel een soepeler regelgeving, zodat biomassa niet meer gezien wordt als afval, maar als grondstof en energiebron. Om dat te bereiken zet D66 in op lobbyen in Den Haag en Brussel.
RTV Oost heeft met haar publiek ook een verkiezingsprogramma geschreven: Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel.
Meer weten? klik op onderstaande afbeelding.
