Image Description

Rechtse coalitie, met linkse accenten lijkt stap dichterbij  

  10 april 2019

Met het nieuws dat informateur Geert Jansen verder in gesprek gaat met CDA, VVD, ChristenUnie, Forum voor Democratie en Partij van de Arbeid, lijkt Overijssel af te stevenen op een rechtse coalitie. Maar dan wel met wat linkse accenten.

Sinds de verkiezingen op 20 maart heeft informateur Jansen verkennende gesprekken met alle partijen gevoerd om te komen tot een nieuwe coalitie. Het voortzetten van de huidige coalitie was daarbij geen optie.

Coalitiepartijen CDA, VVD, ChristenUnie en D66 verloren namelijk te veel zetels. Bovendien zou deze coalitie geen recht doen aan de verkiezingsuitslag, waar nieuwkomer Forum voor Democratie en GroenLinks als winnaars uit de bus kwamen. 

 

GroenLinks teleurgesteld 

Na meerdere gesprekken zijn sinds vandaag nog vijf partijen in de race. GroenLinks is een van de partijen die af viel. “Heel erg jammer”, zegt fractievoorzitter Manouska Molema van GroenLinks. “Wij hadden graag willen ‘meeregeren’, maar dan wel met een andere formatie partijen dan nu in beeld is."

Molema vervolgt: "Ons rest nu niets anders dan de verkenning verder af te wachten. En je weet het maar nooit, er kan nog van alles gebeuren bij de besprekingen.” 

 

Forum voor Democratie

Johan Almekinders van Forum voor Democratie staat duidelijk anders in de wedstrijd en is blij met het resultaat tot nu toe. “Wij hebben als nieuwkomer geprobeerd om ons zo open mogelijk op te stellen naar andere partijen."

"Persoonlijk heb ik veel tijd geïnvesteerd in gesprekken. Ik voel inmiddels vertrouwen bij het CDA en VVD. Of het ook lukt om dat vertrouwen te winnen bij andere partijen, zoals ChristenUnie en de Partij van de Arbeid, moet de komende tijd blijken”, vertelt Almekinders. 

Geen coalitieonderhandelingen 

Informateur Jansen benadrukt dat er nog geen coalitieonderhandelingen worden opgestart. De gesprekken zijn nog steeds verkennend, wat betekent dat ook nog andere partijen bij het proces betrokken kunnen worden of partijen kunnen afvallen. Toch lijkt Jansen nu serieuzer te gaan onderzoeken of Forum voor Democratie deel uit kan gaan maken van een Overijsselse 'regering’.

Daarvoor wil hij vooral te weten te komen in hoeverre inhoudelijke verschillen met andere partijen zijn te overbruggen. Uiteindelijk gaat het Jansen om de vraag of met Forum voor Democratie een betrouwbare coalitie te vormen is. Een coalitie die de rit vier jaar lang, zonder al te veel gedoe, kan uitzitten.  


Begrip vanuit Forum 

FvD-fractieleider Almekinders heeft op zich begrip voor de voorzichtige houding op het provinciehuis in Zwolle. "Je moet toch weten met wie je zaken doet." Aan de andere kant heeft hij goede hoop dat de partij er samen met andere politieke partijen uitkomt.

"Natuurlijk zijn we erg kritisch op het hele verhaal rond de energietransitie. De Partij van de Arbeid en de ChristenUnie staan hier anders in. Toch kun je zo'n dossier ook op een positieve manier bekijken: hoe kun je de energietransitie zo vormgeven dat het landschap er niet door verpest wordt en je bijvoorbeeld meer tijd neemt voor maatregelen? Op die manier hoop ik gesprekken te voeren.” 

Het liefst wil Forum voor Democratie nog meer partijen betrekken bij een nieuwe coalitie. “Wat ons betreft was de PVV ook welkom, maar dat blijkt geen optie voor het CDA”, aldus Almekinders. Hij ziet nog wel mogelijkheden voor de SGP en 50Plus om aan te schuiven.  

Overig verkiezingsnieuws

11 mei - 'Meer zeggenschap gemeenten leidt tot meer vertrouwen onder burgers'

09 mei - Bestuurskundige Linnenbank over coalitiefrustratie: "Je wil toch vooral een daadkrachtig bestuur"

09 mei - Onbegrip over coalitievorming leidt tot provinciaal debat

25 apr - Oud-gedeputeerde Bart Krol van provincie Utrecht nieuwe informateur voor Overijssel

24 apr - SGP en 50PLUS nieuwe beoogde kandidaten in coalitie Overijssel na vertrek PvdA

18 apr - Informateur Jansen over uitstappen PvdA: 'Teleurstellende wending'

18 apr - PvdA Overijssel stapt uit formatie na forse kritiek van achterban op FvD

17 apr - Kijk terug: Informateur Jansen komt met advies voor nieuwe coalitie Overijssel

10 apr - Rechtse coalitie, met linkse accenten lijkt stap dichterbij  

10 apr - Informateur zet in op coalitie tussen CDA, VVD, FvD, CU en PvdA

25 mrt - Forum voor Democratie 'aast' op plek CDA in Overijsselse Statenzaal

25 mrt - Karin van der Toorn (CDA) neemt met 5000 voorkeursstemmen onverwacht plaats in Provinciale Staten

25 mrt - Burgemeester Gerritsen van Almelo: "Aantal mensen heeft dubbele bijstand al teruggestort"

22 mrt - Dit worden de (nieuwe) Statenleden in Overijssel

22 mrt - Informateur Jansen ziet 'rol voor alle winnaars': "Ik ga met iedereen in gesprek"

22 mrt - Oud-Commissaris van de Koningin Geert Jansen informateur in Overijssel

22 mrt - Anieke Kranenburg (25) uit Delden zit bijna in het waterschapsbestuur: "Durf nog niet te juichen"

21 mrt - Water Natuurlijk grootste partij Waterschap Drents Overijsselse Delta

21 mrt - Tien gemeenten in Overijssel experimenteren met centraal tellen stembiljetten

21 mrt - ChristenUnie is tevreden met behoud van vier zetels


    OverijsselKiest is een onderdeel van RTV Oost