Image Description

Politiek Hellendoorn blikt terug op bijzondere meerpartijen-wethouders: "het werkt!"

  14 februari 2018 -   HELLENDOORN

Het bijzonderste college van de afgelopen periode was toch wel dat van de gemeente Hellendoorn. Daar zitten twee wethouders die allebei 4 verschillende partijen vertegenwoordigen. Het begon als een noodgreep, maar tot ieders verrassing is de constructie een groot succes geworden.

Anja van den Dolder en Thomas Walder zijn allebei wethouder namens D66, ChristenUnie, PvdA en VVD. Ze vormen samen met twee CDA-wethouders het college van de gemeente Hellendoorn. Deze bijzondere constructie begon eigenlijk als noodgreep.

Politieke vijanden

Het CDA was na de verkiezingen in 2014 de grootste partij. Samenwerken met de nummer twee BurgerBelang was uitgesloten, die partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Alle andere partijen hadden elk maar één of twee zetels, te weinig om een wethouder te kunnen leveren.

Maar er moest natuurlijk wel een college komen. D66, ChristenUnie, PvdA en VVD wilden wel meedoen aan de coalitie, op voorwaarde dat ze gezamenlijk wethouders konden leveren.

Frisse blik

De  vier partijen hadden twee voorwaarden: de nieuwe wethouders moesten zich hebben bewezen in de politiek, maar ze mochten niet uit Hellendoorn komen. Iemand die al jaren voor één partij in Hellendoorn actief zou zijn is niet geloofwaardig om ineens vier partijen te vertegenwoordigen.

De keus viel op Thomas Walder van D66 uit Deventer en Anja van den Dolder van de ChristenUnie uit Hardenberg. Beiden zijn met een open en frisse blik het college in gestapt. De raadsfracties die ze vertegenwoordigen zijn na vier jaar allemaal lovend over "hun" wethouders.

Kleine partij, veel invloed

Partijen die normaal gesproken niet verder komen dan de oppositie regeren nu volop mee in Hellendoorn. De VVD bijvoorbeeld heeft maar één zetel, en toch twee wethouders. Winnie Müller van de VVD: "we hebben niet 100% een eigen wethouder, maar toch wel voor 98%."

Ook de ChristenUnie voelt zich goed vertegenwoordigd door beide wethouders. Fractievoorzitter Ruben Minkjan: "Het is echt maximale invloed voor een kleine partij, en dat bevalt goed. Ik wil andere gemeenten graag uitleggen hoe we dit doen en waarom het werkt".

Geven en nemen

Belangrijkste reden van het succes is volgens de betrokkenen wel dat de twee wethouders en de raadsleden goed met elkaar communiceren en niet op eigen stokpaardjes blijven hangen. Ze gunnen elkaar succes en mogen het ook best eens oneens zijn met elkaar.

PvdA raadslid Jos van den Born is ook erg tevreden over de wethouders, al hebben ze geen PvdA-kleur: "Het gaat er niet om dat wij van die belangrijke partijtjes of belangrijke mensen zijn, het gaat erom dat we samen de gemeente goed besturen."

Eervol

Anja van den Dolder voelt zich helemaal thuis in de functie van meerpartijen-wethouder: "Ik ben van nature al een bruggenbouwer die probeert mensen samen te brengen. Dat ik in de gemeente nu de idealen van vier partijen mag vertegenwoordigen vind ik een grote eer."

 

Ook Thomas Walder neemt zijn vier petten allemaal even serieus: "Ik ga naar de ledenvergadering van de PvdA, de receptie van de VVD, de heisessie van de ChristenUnie en het congres van D66. Zo leer je de partijen goed kennen en heb je begrip voor elkaars standpunten".

Gemeenten versnipperen

De situatie in Hellendoorn met veel kleine partijtjes is niet uniek. Steeds meer gemeenten kampen met het probleem van versnippering van de raad. Om een werkbare coalitie te hebben kan het soms niet anders dan dat meerdere partijen samen een wethouder leveren.

Walder en van den Dolder hebben vaak moeten uitleggen aan politieke collega's hoe de constructie in Hellendoorn werkt. Ze zijn nu nog de enige, maar de verwachting is dat er na de verkiezingen van  21 maart meer gemeenten gaan kiezen voor meerpartijen-wethouders.

Verkiezingsnieuws uit Hellendoorn

14 apr - Lokaal Hellendoorn verbijsterd, teleurgesteld en boos over uitsluiting: 'Hoe kan ik dit uitleggen?'

21 mrt - Lokaal Hellendoorn grootste, gevolgd door CDA

16 mrt - Noodkreet jeugd Haarle over gebrek aan woningen

16 mrt - Kiezers in Hellendoorn: "Voor de burger, de hele gemeenschap en de portemonnee"

16 mrt - Gaat het roer om in Hellendoorn? "Wil je geen verandering, stem dan gerust op een ander"

16 mrt - GroenLinks wil hergebruik in de gemeente Hellendoorn stimuleren

16 mrt - ChristenUnie Hellendoorn wil na 21 maart een actief beleid voor kwetsbare jongeren

16 mrt - Piet Jansen geeft zijn Hellendoorn een 9: "Ik heb weinig te wensen. Ik ben een blije inwoner" 

16 mrt - Hellendoorn laatste halteplaats RTV Oost-verkiezingskaravaan

11 mrt - Tweede Kamerlid Von Martels: 'N35 moet vierbaans autoweg worden'

07 mrt - 'Dodenweg' N35 bij Haarle moet voor 2020 zijn aangepakt

01 mrt - Criminelen proberen invloed te krijgen op Overijsselse politiek

16 feb - Oproep aan college Hellendoorn: geen beslissing over Agenda voor Twente voor verkiezingen

14 feb - Politiek Hellendoorn blikt terug op bijzondere meerpartijen-wethouders: "het werkt!"

20 dec - N35 op de schop: vooral Mariënheem en Haarle profiteren

27 nov - Boodschap is duidelijk: inwoners Haarle willen oplossing voor 'gevaarlijke' N35

26 nov - PvdA in Hellendoorn wil experimenteren met basisinkomen

04 aug - Fractievoorzitter PvdA Hellendoorn verruilt fractie voor GroenLinks

07 jun - Komen er toch nog windmolens in de gemeente Hellendoorn?

01 dec - Parkeren op straat in Nijverdal kost geen geld meer

29 aug - De combitunnel bij Nijverdal is open, verkeer op N35 niet meer door het dorp maar door tunnel

07 apr - Kritiek op coalitievorming in Hellendoorn

Overig verkiezingsnieuws


    OverijsselKiest is een onderdeel van RTV Oost