Image Description

Linde van Dijk (17) uit gemeente Kampen jongste raadslid van Overijssel

  24 maart 2018 -   KAMPEN

Het leek er even op dat het niet ging lukken. Linde van Dijk, nummer 7 op de lijst van Gemeente Belang Kampen, dreigde woensdag buiten de boot te vallen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Toch had burgemeester Bort Koelewijn donderdag verrassend nieuws voor haar. 

Met haar zeventien jaar is ze misschien wel het jongste raadslid van ons land. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kreeg ze woensdag 247 voorkeursstemmen en dus mag Linde van Dijk, na haar verjaardag, plaatsnemen in de gemeenteraad van Kampen. 

In de wachtkamer

De in Kamperveen opgegroeide van Dijk moet nog even geduld hebben voordat ze echt aan het 'werk' mag voor haar partij, Gemeente Belang Kampen. In juni wordt ze achttien, waarna ze officieel kan worden beëdigd als raadslid. Tot die tijd wordt haar rol binnen de gemeente door een partijlid opgevangen. 

Van Dijk doet de opleiding voor tandartsassistent op het Deltion College in Zwolle en zit in het tweede leerjaar. Daarnaast werkt ze momenteel nog bij de plaatselijke supermarkt. Dat ze een drukke periode tegemoet gaat staat vast, maar ze kijkt ernaar uit. "Ik vind het spannend, maar ik ben gewoon heel erg benieuwd wat ik de komende tijd allemaal ga leren." 

Politieke achtergrond

Ze heeft nul ervaring met de gemeenteraad, laat staan met politiek. Toen ze gevraagd werd voor de functie door een kennis was ze dan ook in eerste instantie sceptisch. "Heel eerlijk? Ik dacht: wat vreselijk saai! Hier ga ik echt niet aan beginnen." Toch veranderde ze van gedachten toen ze een keer ging kijken bij Gemeente Belang Kampen en contact had met andere partijleden.

Wat ook meespeelde in haar besluit was de reactie van haar vrienden en vriendinnen uit Kampen. "Ik was bang voor negatieve reacties, maar iedereen vond het juist super leuk dat ik dit wilde gaan doen." Of ze ook meer jongeren kan warm maken voor een politieke carrière weet de tiener niet. "Ze kunnen altijd een keer mee gaan kijken, als ze het dan niks vinden dan houdt het op." 

Concrete actiepunten heeft van Dijk nog niet voor haar gemeente Kampen, maar haar doel is in ieder geval jongeren meer bij de politiek te betrekken. "Ik vind het vooral heel belangrijk om te luisteren naar de stem van de jongeren in Kampen. Ze klagen altijd, maar ze zeggen niet wat ze wél willen. Ik wil proberen om dat eruit te krijgen." 

Verkiezingsnieuws uit Kampen

Overig verkiezingsnieuws


    OverijsselKiest is een onderdeel van RTV Oost