Image Description

Uitnodiging boakebouwers Espelo voor paasvuurcriticasters uit de politiek

  01 februari 2019

De politiek moet eerst maar eens een kijkje nemen bij het paasvuur in Espelo om met eigen ogen te zien hoe het er werkelijk aan toe gaat rond het verzamelen van het hout voor het paasvuur. En later bij het opbouwen en aansteken van de boakes. Met die uitnodiging pareert de organisatie van het paasvuur Espelo de kritiek vanuit de politiek op de eeuwenoude traditie. 

Waar hebben we het over? Als je Arjan Stevens over het paasvuur in Espelo ziet praten, de traditie verdedigt, zie je het hem denken. Want in de verdediging moet Stevens. De boakes komen vanuit de politiek steeds meer onder vuur te liggen. Is het wel veilig? Komt er niet te veel fijnstof in de lucht bij het verbranden van al dat hout? En hoe zit het eigenlijk met de dieren die zich in de takken nestelen en levend in brand worden gestoken? 

Vraagtekens

ChristenUnie stelt de luchtvervuiling aan de kaak in het verkiezingsprogramma van de partij, en in mindere mate de risico's die grote paasvuren als Espelo met zich meebrengen voor het publiek. De partij wijst naar Scheveningen waar het rond de jaarwisseling fout ging bij het aansteken van een enorm vreugdevuur.

Ook de Partij voor de Dieren stelt vraagtekens bij de traditie, vanwege de dieren die levend zouden verbranden als de paasbult in de fik wordt gestoken.

Het zijn kritische kanttekeningen bij een traditie die zit verankerd in de Overijsselse volkscultuur. Sterker nog, het paasvuur Espelo staat sinds 2017 op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco. "Gelukkig gaat het om twee relatief kleine partijen", zegt Stevens. En zijn er genoeg ander partijen die wel hun gezond verstand er bij houden en zich focussen op de belangrijke zaken in het leven."

Intensief contact

Stevens wil ook wel inhoudelijk op de kritiek in gaan. "De ChristenUnie moet eerst zelf maar eens komen kijken. De omgeving is hier veel weidser dan in Scheveningen", reageert hij op het veiligheidsaspect. "We doen dit al jaren en hebben intensief contact met de gemeente."

Maar dan blijft natuurlijk nog over de luchtvervuiling die komt kijken bij het in brand steken van al die paasvuren in Overijssel. Annemarie Groenenberg uit Nieuwleusen is longpatiënt, ze heeft sarcoïdose. Dat is een auto-immuunziekte die ook in haar longen zit. Voor Groenenberg zijn paasvuren een groot probleem, maar ze raakt ook al ernstig in moeilijkheden als ze de rook van een houtkachel inademt. 

Goed luchten

Voor de Nieuwleusense is er maar één oplossing rond Pasen: wegwezen. Meestal zit ze op Texel, maar vorig jaar was dat financieel niet mogelijk. "Dan ga ik kijken waar de paasvuren worden opgebouwd, dan lucht ik het huis heel goed en zorg ik dat er genoeg boodschappen binnen zijn."

[quote:Annemarie Groenenberg: hoe kan je in de deze tijd nou nog zoveel rotzooi voor een lolletje de lucht in steken. ]

De deuren gaan potdicht. Groenenberg kan niet naar buiten omdat ze heel gevoelig is voor slechte luchtkwaliteit. "En op dat moment is de lucht gewoon heel slecht en dan kan ik heel moeilijk ademhalen." Vorig jaar was het extreem. Eerst waren er de paasvuren die in Duitsland werden aangestoken en toen op eerste en tweede paasdag kwamen daar nog eens de Nederlandse paasvuren overheen.

"Het was toen constant en dan wordt ook binnen de luchtkwaliteit gewoon slecht. Hoe kan je in de deze tijd nou nog zoveel rotzooi voor een lolletje de lucht in steken." 

Groot tegen klein

Arjan Stevens begrijpt dat er mensen zijn die last hebben van de rook. "Het is een oude discussie, die over fijnstof. Pak eerst maar eens de houtkachels aan", vindt hij.

Stevens begrijpt dan weer niet waarom de ChristenUnie het alleen voorzien heeft op  de grote paasvuren zoals in Espelo. De kleintjes blijven buiten schot. "Dit is één grote, er staan meer kleinere in andere gemeenten. Daar komt uiteindelijk samen net zo veel vervuiling vanaf als hier in Espelo."

[quote:Eddy van Hijum (CDA): verbondenheid boven schadelijke effecten.]

Steun voor paasvuur

Er is ook steun vanuit de politiek voor de paasvuren. CDA-lijsttrekker Eddy van Hijum staat pal achter het traditionele gebruik. "Het is een traditie die veel verbondenheid met zich meebrengt en ik kan niet ontkennen dat er rook mee gemoeid is", zegt Van Hijum. Maar omdat het zo'n belangrijke traditie is, vindt hij dat niet zo'n probleem. "De verbondenheid mag prevaleren boven de schadelijke effecten die het heeft."

Overig verkiezingsnieuws

14 aug - GroenLinks wil 'bijenhaltes’ naar Overijssel halen 

12 jul - Openhartige Twentse melkveehouder: "Huidige onzekerheid moet geen maanden meer duren"

22 jun - Deze Overijsselaars zijn nog verstoken van snel internet: "Ik word er hélemaal gek van"

19 jun - Ze kunnen aan de slag! Zes nieuwe Overijsselse gedeputeerden geïnstalleerd  

11 jun - Provincie presenteert coalitieakkoord: bijna 100 miljoen extra beschikbaar voor bereikbaarheid

11 jun - Nieuw provinciebestuur presenteert vandaag coalitieakkoord

06 jun - Na maanden onderhandelen zijn de partijen eruit: Overijssel heeft nieuwe coalitie

31 mei - PRIX Circom mee naar Overijssel

23 mei - 'Overijssel heeft binnen een maand coalitieakkoord'

11 mei - 'Meer zeggenschap gemeenten leidt tot meer vertrouwen onder burgers'

09 mei - Bestuurskundige Linnenbank over coalitiefrustratie: "Je wil toch vooral een daadkrachtig bestuur"

09 mei - Onbegrip over coalitievorming leidt tot provinciaal debat

25 apr - Oud-gedeputeerde Bart Krol van provincie Utrecht nieuwe informateur voor Overijssel

24 apr - SGP en 50PLUS nieuwe beoogde kandidaten in coalitie Overijssel na vertrek PvdA

18 apr - Informateur Jansen over uitstappen PvdA: 'Teleurstellende wending'

18 apr - PvdA Overijssel stapt uit formatie na forse kritiek van achterban op FvD

17 apr - Kijk terug: Informateur Jansen komt met advies voor nieuwe coalitie Overijssel

10 apr - Rechtse coalitie, met linkse accenten lijkt stap dichterbij  

10 apr - Informateur zet in op coalitie tussen CDA, VVD, FvD, CU en PvdA

25 mrt - Forum voor Democratie 'aast' op plek CDA in Overijsselse Statenzaal


    OverijsselKiest is een onderdeel van RTV Oost